Je herkent het vast wel als iemand jou iets vraagt om te doen. Iets nieuws of anders te doen dan je tot nu toe gedaan hebt. Je hoort jezelf zeggen, “Ik denk dat ik dat wel kan proberen”. “Ik denk het wel”. “Ik geloof dat ik dat wel kan”. Jouw onzekerheid voel je letterlijk omhoog kruipen, een knoop in je maag, verhoogde hartslag. Wauw, zelfs al spannend om dit te zeggen. Eenmaal dit gezegd hebbende gaat je brein flink met je aan de haal hoe jij het nu toch in je hoofd haalde om dit te zeggen! Want kun jij dat wel??? Durf jij dat wel?? En de zenuwen nemen toe maar is dat erg??

Bekend en toch zenuwachtig?!

Money Talks. Alsof geld een persoonlijkheid heeft die tegen je praat. Annemarie van Gaal praat hierover tijdens het event Money Talks van de Rabobank in het MECC te Maastricht. Een event dat je bewust wilt maken van een goede financiële planning en zekerheid voor nu en de toekomst. Annemarie is van tevoren geïnterviewd door L1 Avondgasten Live. Ja, ook zij is zenuwachtig om voor een gevulde zaal van 700 personen te moeten spreken geeft ze toe. Zeker nu het onderwerp geldzaken voor een andere doelgroep is, dan dat ze gewend is. Oeps, “out of her comfortzone!”

Bewustwording en actie

Maar de kern is in mijn ogen hetzelfde. Bewustwording en in de actie komen. Wat wil je en wat heb je nodig om dat te bereiken. Een financiële bewustwording die ik gelukkig al heb door mijn financiële achtergrond. Ik weet, ik ben er nog lang niet. Ik mis veel pensioen. Kom uit de generatie die na school nog geen rechten had op pensioenopbouw bij een tijdelijke aanstelling. De afgelopen jaren slecht ‘weer’ gehad financieel. De komende jaren zal ik er flink aan moeten trekken om op mijn oude dag er enigszins warm bij te kunnen zitten. Of krijgen we allemaal vanaf 60 jaar een basissalaris waar Annemarie al menig oproer over heeft weten te veroorzaken? Maar dit is stof voor een heel ander blog.

Doe onderzoek naar succesvolle mensen!

Voor mijzelf was ik er vooral in geïnteresseerd hoe zij spreekt. Wat vertelt zij? Wat maakt dat zij als spreker geboekt wordt? Ik wil steeds meer op grote events gaan spreken en om datgene te bereiken moet je onderzoek doen naar mensen die al succesvol zijn in dat wat jij wilt bereiken. Wat doen zij dat leidt tot succes. Wat kan ik daarvan leren? En ik moet eerlijk bekennen dat als ik het hele verhaal zo heb gehoord, dat ik een stukje onzekerheid voelde wegebben. Als een veelgevraagde spreekster zoals zij ook nog zenuwachtig is, dan mag ik dat toch zeker ook zijn?!

Kwetsbaar durven zijn maakt groot

Het feit dat ze haar onzekerheid gewoon open en eerlijk deelt maakt juist dat we compassie met haar krijgen. Waarom zijn we altijd dan zo streng voor onszelf? Van een ander vinden we het harstikke normaal als ze zenuwen hebben of iets niet perfect gaat en zijn we super begripvol terwijl we onszelf hard toespreken. Perfectie verwachten.

Geef jezelf toestemming. Stop met wachten!

We denken altijd dat we te weinig waarde hebben om te delen. We nog veel kennis tot ons moeten nemen voordat we naar buiten mogen treden van onszelf. We houden onszelf tegen en klein. Ook zij is een keer begonnen met spreken. Vlieguren gaan maken. Het gewoon gaan doen. De waarde en kennis die zij in zich heeft gaan delen. En de rest onderweg gaan leren, ervaren en bijschaven. Ik besefte mij, ik houd mezelf nog klein in mijn spreekacties. Ik moet mezelf toestemming geven om vlieguren te gaan maken. Ik MOET het gewoon gaan doen! En als ik eerlijk ben, zou het niet de eerste keer zijn dat ik voor grote groepen spreek, dus waarom is een ander onderwerp dan ineens zo spannend?

Mannen versus vrouwen

Mannen zijn hier echter anders in. Die zeggen al sneller “prima, doe ik, geen probleem!”. En zien dan wel hoe ze het oplossen of de kennis vergaren. Zij roepen nu eenmaal sneller dat ze iets kunnen. Is dat toch het oeroude systeem dat in onze genen zit? Me Tarzan, You Jane?? Het stukje stoerheid dat mannen van nature hebben? Anyway, wij vrouwen kunnen daar nog wel wat van leren. En nee, ik probeer hier niemand mee voor zijn of haar hoofd te stoten, maar generaliseer nu voor het gemak.

Profileer jezelf

Vrouwen worden gelukkig steeds vaker bewust dat we onszelf moeten profileren. Onze grootsheid laten zien. Zelf kom ik de laatste maanden regelmatig op (netwerk)events en maak ik mijzelf kenbaar of pak ik de telefoon omdat ik vind dat ik iets bij te dragen heb bij een event. Ik blijf niet eeuwig wachten tot ik DENK genoeg te weten, mijn zenuwen fijn laat voor wat ze zijn, maar IK in de actie ga. Anders lig ik waarschijnlijk op mijn sterfbed straks nog te wachten op dat ene moment. Op nog meer kennis. En weet, je, ik heb ERVAREN, dat ik genoeg kennis heb. Dat ik het kan! Ondanks dat ik dingen spannend vind of er net als Annemarie zenuwachtig onder ben. Zo spreek ik ook op het volgende Netwerkevent in Maastricht.

Laten we iets afspreken

Laten we afspreken dat onze kwetsbaarheid en onze angsten er mogen zijn, maar niet ons leven beheersen. Dat dat ons net zo mooi en waardevol maakt. En als je het nodig hebt. Bluf eens, je MOET erna, geen escape meer mogelijk. Ik weet zeker dat je dan ervaart dat je het kan.

“You don’t need to be perfect to inspire others, let others be inspired by how you deal with your imperfection!”

Ik ben heel beniewd wat dit blog je heeft geleerd en je heeft doen inzien. Wil je het hieronder met mij delen? Enne, ben je nu benieuwd naar wat ik voor waarde kan toevoegen op jouw event? Of zou je met mij willen bespreken wat voor hulp ik verder kan bieden? Neem dan contact met mij op!

Schrijf je nu in voor de 1 op 1 coaching naar jouw mooiste leven

Bijna ingeschreven. Vul hier je naam en email in en krijg toegang tot de 1 op 1 coaching

Je hebt je succesvol ingeschreven!

Schrijf je nu in voor de kickass workshop

Vul alvast onderstaande gegevens in en ontvang het definitieve inschrijfformulier per e-mail.

Je hebt je succesvol aangemeld!

Inschrijving groepstraining Imagine Your Life

Nog een paar stappen en je hebt je aangemeld voor deze gave groepstraining!

Je hebt je succesvol aangemeld!

Je hebt je succesvol ingeschreven. Check je mail! Ps wil je zeker weten dat je geen mail mist, voeg mij toe aan je adresboek.