In mijn vorige blog introduceerde ik dat er 3 archetypische liefdessoorten zijn. Vandaag zal ik dieper in gaan op de eerste van deze liefdes, namelijk: de soulmate! Waarom zeggen we dat we op zoek zijn naar onze soulmate? Wat houdt deze term nou eigenlijk in en wat is het verschil tussen deze en de andere twee liefdes archetypes? Lees snel verder om meer te weten te komen over de soulmate!

De term Soulmate

De term soulmate gebruiken we maar al te vaak om onze ideale levenspartner te beschrijven. Maar zoals ik in mijn vorige blogs al schreef kan een soulmate meer zijn dan enkel die ene ziel die jouw romantische match is. Het kan zelfs een willekeurige voorbijganger zijn met wie je maar heel eventjes oogcontact hebt en waarvan je denkt: ‘Hé, ik herken jou!’. Soulmates brengen je altijd iets bij. Goed of slecht. Meteen of achteraf. De soulmate is met een bepaalde reden in je leven en daardoor dus tijdelijk. Je soulmate is een persoon die meerdere levens met je meereist maar waarmee je geen grote lessen leert. Bij je karmische partner en je zielsliefde / tweelingziel doe je dit wel. Met je soulmate heb je ook niet die betoverende energetische verbinding en dat sterke gevoel van verbondenheid. Het voelt meer als thuiskomen bij een oude vriend. Omdat je soulmate bij de zielenfamilie past is het vaak moeilijk om bij deze persoon weg te gaan.

Je soulmate is vaak je eerste liefde

De soulmate is vaak je eerste liefde en voelt daardoor groots. Het is een liefde die je leven in tweeën deelt: een tijd vóór hem/haar en ná hem/haar.

Deze liefde kom je vaak al op relatief jonge leeftijd tegen en komt vaak uit dezelfde regio als jijzelf met eenzelfde sociaal economische achtergrond. Alles loopt vanzelf en de goedkeuring die je van de buitenwereld ervaart zorgt ervoor dat je ego erg tevreden is. Deze persoon past prima in de familie en zo voelt de liefde ook. Niet zo gek als je bedenkt dat jij namelijk zo geconditioneerd bent om een persoon te kiezen die eigenlijk een weerspiegeling is van wat je van je familie hebt geleerd en vaak op iemand lijkt door wie je bent opgevoed. Niet voor niets is er een oude zegswijze: ‘Een man trouwt met een vrouw die op zijn moeder lijkt en een vrouw trouwt met een man die op haar vader lijkt’. En dit is gelijk ook een van de redenen waarom het zo moeilijk is om je los te maken van deze relatie. 

Moeten versus willen

Zolang je in de ban bent van deze liefde bestaat er maar één ding: de comfortzone die deze relatie biedt. Je bent vooral bezig met “ik moet” in plaat van ‘ik wil”. Het gaat er bij deze liefde meer om hoe anderen jou zien dan hoe jij je daadwerkelijk voelt. Je hebt het gevoel dat deze liefde eeuwig zal duren en in je hoofd heb je het hele sprookje al geschreven. Je bent gezwicht voor het verhaal en verzuimd hierdoor erachter te komen wie je nu daadwerkelijk bent en wat jij echt nodig hebt in een relatie.

De mening en goedkeuring van de omgeving is wat telt in deze relatie

In deze fase van je liefdesleven vind je namelijk de mening en goedkeuring van je omgeving nog belangrijk omdat je daardoor je nog in ontwikkeling zijnde ego streelt. Je hebt in deze fase nog niet de tijd en ontwikkeling gehad om te weten wie je werkelijk bent. Laat staan wat je wilt. En eerlijk gezegd ben je daar ook niet zo bewust mee bezig, want je denkt het allemaal wel te weten! Je richt je aandacht op de ander en je omgeving om deze gelukkig te maken in plaats van op jezelf. Je nooit afvragend of deze persoon wel echt is wie jij wilt, of dat deze persoon jouw kernbehoeften wel kan vervullen.

Jouw ego-systeem

In deze relatie zul je de eerste stappen moeten leren zetten om je los maken van je ego basis die zich tijdens je kind- en adolescentietijd heeft gevormd. Een groot aantal van je relaties en het in stand houden ervan wordt namelijk sterk beïnvloedt door je ego omdat dat de controle heeft over je overtuigingen met betrekking tot wat “normaal” is. Je ego bepaalt zelfs in hoeverre je denkt te weten te komen wie je werkelijk bent.

Zolang je beslissingen blijft maken gebaseerd op: ‘ik zou dit of dat moeten doen” neem je geen beslissing vanuit je innerlijke zelf, met als gevolg dat je er niet achter komt wie je bent. 

Je bent er inmiddels aan gewend geraakt om je diepste waarheden uit je eigen hoofd te praten. Daarvoor gebruik je logica, vrienden, familie of zelfs verhalen die je voor jezelf hebt gecreëerd. Je omgeving vertelt jou deze logica en verhalen niet uit wrok of controle, maar om de veiligheid die ons hele systeem biedt in stand te houden. Laat de regels en veronderstellingen los met betrekking tot hoe je de ware liefde kunt vinden. Laat jouw innerlijke verhaal los van met wie jij je leven zou moeten delen, de gehechtheid aan de mening van anderen. Daar worstelen veel mensen mee, zonder te beseffen dat ze vooral zichzelf tegen houden als het gaat om de echte liefde te vinden.

Wie ben ik? 

In deze relatie identificeert je je als “ de vrouw /man, vriend(in) etc. van”. Je identificeert je dus met de persoon wie je dankzij deze relatie bent. En hier komt het ego om de hoek kijken. Het ego dat wilt dat we slagen en niet mislukken. Want als kind is je maar al te vaak vertelt dat je niet mag opgeven, maar moet volhouden. Het ego dat hunkert naar status en geen verandering. Weggaan bij deze liefde zou je wel eens ongemakkelijk of onzeker kunnen laten voelen en de veiligheid en status die de relatie je biedt overstemmen. Je zou dan moeten kiezen om uit te zoeken wie JIJ bent, los van deze relatie en jouw identificatie in de rol als ‘ vrouw /man’ van. 

Vasthouden aan het sprookje

Ook al heeft deze liefde talloze positieve dingen, deze liefde is er voornamelijk om jou te laten bepalen wie je ten opzichte van de buitenwereld bent. Je denkt het wel te weten en volgt netjes het uitgestippelde pad om je dromen te verwezenlijken, ondanks dat je al vroeg in deze relatie signalen krijgt dat het uiteindelijk niet zal gaan werken. Maar ondanks dat gevoel, blijf je vastklampen aan deze liefde. Niet zozeer voor de persoon blijf je in de relatie, maar voor het sprookje waarin je wilt blijven geloven. Je negeert eigenlijk dat onbewuste stemmetje dat jou vertelt deze liefde los te laten, En dat is gelijk ook een van de meest kenmerkende aspecten van deze liefde. Je weet dat jullie eigenlijk niet perfect bij elkaar passen, maar blijft het toch maar proberen. Je blijft zeg maar naar naar de bakker gaan en verwacht dat je daar ook planten kunt kopen.

Durf je te kiezen?

Omdat je eigenlijk nooit echt diep vanuit je hart voor deze relatie hebt gekozen wordt het NIET-kiezen een lastige zaak. Je voelt je schuldig om weg te gaan, trekt beslissingen in twijfel en vraagt je af of je door te kiezen misschien wel de grootste fout ooit maakt. Om bij deze partner weg te gaan kies je er eigenlijk voor om iets te doen wat ongebruikelijk is. Om een bepaalde manier van leven achter je te laten. Het “erbij horen”. Je moet er vrede mee hebben dat je (weer) alleenstaand zult zijn en om aan jezelf te werken. Om de verwachtingen van je familie en omgeving los te laten. Het is best moeilijk om deze waarheid aan jezelf toe te geven en vaak lukt dit pas als je al meerdere keren hebt geprobeerd om de relatie toch te laten werken. Hoe onzekerder je bent, hoe langer het beëindigen van deze relatie zal duren en je alles achter je kunt gaan laten en verder kunt gaan met leven. 

Hoe lang blijf je proberen?

Als je twijfelt wilt dat nog niet zeggen dat je het nog eens moet proberen. Uiteindelijk vindt een mens het doodeng om te bedenken waar deze heen zou moeten gaan als hij/zij eenmaal de relatie heeft beëindigd, dan om terug te keren naar iets dat niet werkt. Vraag je zelf af of de twijfel gebaseerd is op angst of liefde? Ben je bang om fouten te maken, volgende stappen te zetten in je leven of om weer alleen te zijn? Angst zorgt er namelijk voor dat je om de verkeerde redenen in de relatie blijft. Ongeacht of je nu 16 of 61 bent, achteraf realiseer je je pas dat deze liefde iemand was die op dat moment in je leven paste. Iemand die de buitenwereld bij je verwachtte. Iemand die past bij het idee dat je van thuis uit hebt meegekregen over wat liefde is en zelfs op je vader of moeder leek qua gedrag. 

Laat de persoon los die jij bent dankzij deze relatie.

Tijdens deze relatie krijg je het gevoel dat deze liefde je in een hoek drijft, dus wat doe jij? Je neemt afstand. Je neemt eigenlijk afstand om de persoon los te laten die JIJ in deze relatie was.

Je mag leren kiezen om los te laten wat je nu hebt, zonder te weten wat er daarna komt. En als dat gebeurd, dat je voor jezelf kiest, kun je niet meer in een relatie blijven die voor de buitenwereld misschien goed is, maar die voor je zelf niet meer goed voelt. Er vindt een verschuiving plaats van kernbehoeften. Van sociaal gericht naar gericht op persoonlijke ontwikkeling. Jij bent verandert.

Enthousiast om te leven!

Ga je weg bij je soulmate dan wordt je weer enthousiast om echt te gaan leven en zul je niet meer terug willen naar dat hokje, waarvan iedereen verwachtte dat je er voor altijd in zou blijven. Maar dat wilt niet zeggen dat je geen lessen meer hoeft te leren. Je soulmate laat je kennis maken met liefde en verlangen en zal je uitdagen om je eigen weg in het leven te gaan vinden. Deze persoon heeft je bewust gemaakt van jouw behoeften die niet vervuld werden. 

Liefde als hulpmiddel tot zelfontwikkeling.

Als je de liefde ziet als een manier om te groeien, kan zij nooit mislukken ook al is de relatie beëindigd. Het is een hulpmiddel tot zelfontwikkeling. En hoe eerder je deze realiteit accepteert, hoe eerder je je kunt openstellen voor het leven en alle mogelijkheden die het leven voor je in petto heeft. Liefde komt nooit zoals je denkt of verwacht maar zal plots verschijnen als een lieve minnaar die tussen de lakens glijdt en lieve dingen in je oor fluistert. Een einde is niet het ergste wat je kan overkomen. Het ergste is als je te lang aan een relatie blijft vastklampen en daardoor niet ervaart wat het leven je probeert te geven. 

Ook al kun je diep van je soulmate houden, deze zal je niet uitdagen om de beste versie van jezelf te worden als je bij deze persoon blijft. Als je eenmaal deze romantische liefde achter je laat, kun je je toeleggen op je eigen reis, zelfs al weet je niet waar die je naartoe zal leiden. En zelfs al ben je bang.

 

In het volgende blog kun je meer lezen over de karmische partner, die vaak wordt verward met jouw zielsliefde. Hoe weet je wanneer iemand een karmische partner is of de real deal? Waarom is deze tweede liefde niet de “en ze leefden nog lang en gelukkig” ervaring waar we zo naar op zoek zijn? Antwoorden op deze vragen en nog veel meer kun je lezen in het volgende blog: De Karmische Relatie!

 

Soulmate – Natascha Bedingfield 

 

Heb je vragen of kan ik jou helpen? Neem contact met me op, ik help jou of jullie graag verder!

 

Schrijf je nu in voor de 1 op 1 coaching naar jouw mooiste leven

Bijna ingeschreven. Vul hier je naam en email in en krijg toegang tot de 1 op 1 coaching

Je hebt je succesvol ingeschreven!

Schrijf je nu in voor de kickass workshop

Vul alvast onderstaande gegevens in en ontvang het definitieve inschrijfformulier per e-mail.

Je hebt je succesvol aangemeld!

Inschrijving groepstraining Imagine Your Life

Nog een paar stappen en je hebt je aangemeld voor deze gave groepstraining!

Je hebt je succesvol aangemeld!

Je hebt je succesvol ingeschreven. Check je mail! Ps wil je zeker weten dat je geen mail mist, voeg mij toe aan je adresboek.