Ken je de film ‘Pursuit of Happyness’? De film gaat over het waargebeurde verhaal van een Afro-Amerikaanse man, Chris, die continue tegenslagen te verwerken krijgt. Hij raakt zijn vrouw kwijt, verliest zijn huis en zit als zelfstandig verkoper opgezadeld met onverkoopbare machines en heeft dus geen inkomen/omzet. Wat hij wél heeft, is zijn zoontje en een enorme drive om uit deze situatie te komen. Wat heeft deze film en mijn interview in het blad Dichterbij van de Rabobank nu te maken met mindset.

Ook jij hebt het in je

Om alles te kunnen bereiken wat je echt graag wilt, dat hebben we allemaal in ons. Veel mensen willen dit nog wel eens vergeten. Tegenslagen uit het verleden, beperkende overtuigingen en angsten die in onszelf zitten alsmede weerstand en invloeden uit de omgeving zorgen er vaak voor dat we blijven doen wat we gewend zijn. Dat is jammer, want mensen zijn tot heel veel in staat, zowel mentaal als fysiek. Deze film geeft dat erg mooi weer.

Een bijzondere, nieuwe wending

Het verhaal krijgt een bijzondere wending als Chris een training kan volgen die hem een goedbetaalde baan kan opleveren. Een probleem is echter dat de training onbetaald is en hij  de zorg heeft voor zijn zoontje. Ondertussen leven ze samen ook nog eens op metrostations en in opvanghuizen. Toch weet Chris het geld bij elkaar te sprokkelen en weet hij met een ongekend doorzettingsvermogen de training af te ronden. Hij krijgt wat hij verdient: een baan als beleggingsadviseur, en daarmee een ticket naar een beter bestaan.

Don’t expect to see a change if you don’t make one

In de film komt een scene voor waar Chris samen met zijn zoon bij het hek staat. Chris zegt het volgende tegen zijn zoon:

“Hey! Don’t ever let somebody tell you, you can’t do something.
Not even me. All right?
You got a dream? You gotta protect it.
People can’t do something themselves, they want to tell you you can’t do it.
You want something? Go get it!
Period!”

Kort gezegd: Jaag je droom na en laat niemand je daar van afhouden, ook niet door mensen die van je houden!

Groei, succes & mindset

Groei & succes is wat mij betreft in de eerste plaats een kwestie van ‘de juiste mindset’. Doorgaan waar anderen afhaken en blijven geloven in je plan, ondanks de goedbedoelde mening van je omgeving. Ga creatief om met alle uitdagingen op je pad. Kijk ernaar, leer ervan en neem hetgeen je leert uit je teleurstellingen, pijn en uitdagingen mee om er je voordeel mee te doen in je toekomst. Doe aan zelfreflectie en neem verantwoording voor je acties en daden. De goede maar ook de minder goede. Juist van deze laatste minder goede kun je enorm veel leren, als je er eerlijk naar durft te kijken. Juist hierin ligt je verandering en groei. Bedenk goed dat je omgeving ook reageert vanuit eigen angsten en overtuigingen bij elk advies dat zij aan jou geven en acties die zij doen! Vergeet ook niet dat zij soms voordeel kunnen blijven houden als jij in een bepaalde situatie blijft. Dat zij jouw ‘groei’ (on)bewust tegenhouden door hun ‘mening’ te geven en daarmee inspelen op jouw ego om jou klein te blijven houden. Vraag je dus bij ‘adviezen’ van je omgeving ook af welk belang de ander erbij heeft om jou daar te houden waar je nu bent en welk ‘nadeel’ de ander heeft als jij een andere weg inslaat.

En wanneer weet je dan of je moet doorgaan of stoppen?

Geloof me, dat weet je echt wel. En ik heb het echt niet over de eerste de beste tegenslag of teleurstelling om dan al de handdoek in de ring te gooien. Kijk ook dan weer kritisch naar het proces. Heb je er echt alles aan gedaan om succesvol te zijn in dat stuk van je leven, carriere of relatie? Of ben je afgehaakt omdat je het lastig vindt, omdat je dan kritisch naar je eigen gedrag moet kijken en dit moet veranderen.  Heb je geen echte opbouwende energie meer in die carriere, relatie of deel van je leven gestopt (als je eerlijk bent naar jezelf), maar ‘klaag je wel over het “mislukken” en voel je je ‘slachtoffer’ omdat het niet ‘werkte’ en ligt het altijd aan de ‘ander of omgeving.’ Durf hierover eerlijk te zijn naar je zelf, hoe pijnlijk soms de confrontatie voor jezelf ook is. Durf kritisch naar je eigen handelen en acties te kijken en pas ze aan waar nodig om verandering teweeg te brengen.

Als het niet meer okay voelt, als alles mis blijft gaan, als je tegen je eigen “beter weten” in door blijft gaan en je hebt je er echt voor ingezet en alles geprobeerd, telkens kritisch geanlyseerd waarom iets niet werkt en dat aangepast, eventueel met hulp, en indien nodig over gecommuniceerd, dan is het tijd om te stoppen. Zo niet, probeer het via een andere manier. Pas je handelen en acties aan, schaaf bij, analyseer, maar ga ervoor en gooi niet de handdoek in de ring, hoe verleidelijk dit ook kan zijn! Laat je ego en omgeving niet van je winnen door jou klein houden zodat jij straks onbewust terugkijk met spijt en denkt, “had ik nog maar dit of dit gedaan of geprobeerd’. Ga ervoor hoe moeilijk of onbereikbaar iets ook lijkt! Nieuwe inzichten en handelen opent nieuwe mogelijkheden…

In de film gaat Chris in eerste instantie maar door met het verkopen van de machines, maar de markt zit er eenvoudigweg niet op te wachten en hij verkoopt dus niets. Op een gegeven moment ziet Chris in dat dit niet gaat werken en gaat op zoek naar andere opties. Hij neemt zijn verlies. Daarmee opent hij de weg voor nieuwe mogelijkheden en de ultieme kans verschijnt dan ook.

Deze successen zijn nog maar het begin

Deze film geeft fantastisch weer hoe ik in het leven sta. Ondanks alle tegenslagen, mijn eigen angsten, invloeden uit mijn omgeving, heb ik, mede dankzij mijn kids, mijn mindset en mijn enorme drive verder te willen komen, bereikt wat ik nu heb bereikt en sta ik waar ik nu sta. Heb ik telkens kritisch gekeken of iets wel/niet gaat werken en mijn verliezen gedragen waar nodig, hoe pijnlijk en zuur soms ook. En net als in de film zijn de deuren overal langzaam en soms onverwachts weer open gegaan en ben ik de vruchten aan het plukken van mijn inzet….. En dit, dit is nog maar het begin…

Wil jij je succes story met mij delen? Laat hieronder dan een reactie achter.
Liefs Daniëlle

Kun jij nog wat hulp gebruiken met je mindset?

Schrijf je nu in voor de 1 op 1 coaching naar jouw mooiste leven

Bijna ingeschreven. Vul hier je naam en email in en krijg toegang tot de 1 op 1 coaching

Je hebt je succesvol ingeschreven!

Schrijf je nu in voor de kickass workshop

Vul alvast onderstaande gegevens in en ontvang het definitieve inschrijfformulier per e-mail.

Je hebt je succesvol aangemeld!

Inschrijving groepstraining Imagine Your Life

Nog een paar stappen en je hebt je aangemeld voor deze gave groepstraining!

Je hebt je succesvol aangemeld!

Je hebt je succesvol ingeschreven. Check je mail! Ps wil je zeker weten dat je geen mail mist, voeg mij toe aan je adresboek.