Mensen die ik begeleid vragen mij steeds vaker, “Waarom overkomt mij dit steeds??  Is dit een levensles of is dit Karma?”. Tijd voor een blog dus.

 

Karma is a Bitch!

“Boontje komt om zijn loontje. Wie een kuil graaft voor een ander, valt er zelf in. Wie de bal kaatst, kan hem terugverwachten.” Hmmm, uitdrukkingen gericht op karma? 

Karma is een begrip uit het Boeddhisme en Hindoeïsme en kan letterlijk vertaalt worden in ‘handelen’ of “actie’. In het algemeen wordt ermee bedoelt dat alles dat je doet, denkt of zegt als een boemerang weer bij je terug komt. Dit hoeft niet altijd op dezelfde manier te gebeuren. Karma is vaak absurd ingenieus en haalt soms situaties met je uit dat het lijkt alsof het een grote grap is. Een meesterlijke scène uit een film. Overigens is het goed te weten dat Karma de actie zelf is en niet het gevolg. Het is de universele wet van Oorzaak en Gevolg. Het heeft te maken met de keuzes die we maken en de gevolgen ervan.

 

Wie het laatst lacht, lacht het hardst!

In mijn leven heb ik veel om mij heen gezien en meegemaakt van mensen die bewust verkeerd bezig waren of zijn, anderen opzettelijk kwetsen of kwaad doen, zich verrijken over de rug van een ander en die tijdens de acties zelf steeds verder gingen. Gevoed door het applaus en de aanmoediging van hun ego gingen ze steeds verder over grenzen van zichzelf en anderen heen. Zich steeds meer en meer inlaten met ‘slechte daden, acties en verkeerde mensen’. Ze voelden zich machtig, kickten op de triomf dat ze “ermee wegkwamen” en dachten dat de wereld aan hun voeten lag. Dat ze onaantastbaar waren. Hun slachtoffers……? Die hadden op dat moment het nakijken. Maar…… wie het laatst lacht, lacht het hardst!

 

Karma komt als een boemerang bij je terug.

Zo zag ik mensen zichzelf gewetenloos verrijken om jaren later zelf het slachtoffer te worden van oplichting en hun hele kapitaal kwijt raken in een flits. Niemand bij wie zij nog konden aankloppen voor hulp of laat staan om bij uit te huilen. Niemand die hen wilden verzorgen toen ook het noodlot toesloeg door een vernietigende ziekte waardoor ze uiteindelijk moederziel alleen wegteerden zonder warmte of liefde om hun heen en zonder nog een dubbeltje om aan hun doodskist te spenderen. 

Mensen die hun partner bedrogen en door het ‘succes’ een steeds groter ego ontwikkelen. Hun gedrag werd respectloos en op het narcistische af en liegen en bedriegen werd tot kunst verheven. Zelfs degene met wie ze vreemdgingen bedrogen ze nog, om als kers op de taart zelf bedrogen te worden door hun partner met hun beste vriend. 

Ik zag mensen de vernieling in gaan door tijdens hun ‘gloriedagen’ hun ego steeds meer te laten spreken en zich in te laten met mensen die hun ego nog eens extra voedde. Manipulerend en gemanipuleerd wordend. Belust op meer en meer om uiteindelijk met Justitie in aanraking te komen door hun daden. In de val gelokt door die “zogenaamde vrienden” aan wie zij zich zo ophingen en iedereen voor kwetsten en belogen. De voorbeelden zijn legio.

Hoezo een dikke vette knipoog van karma naar de slachtoffers. En de personen zelf? Tsja, logen deze uiteindelijk niet het hardste naar zichzelf?

 

Karma en ego?

Karma en ons ego zijn nauw verbonden maar ook zo tegengesteld. 

Waar Karma gericht is op persoonlijke groei -en inzicht, bewustwording en liefde, wilt het ego ons klein houden en ons vooral niet laten groeien. Bij elke tegenslag kwettert het in je oren dat de oorzaak bij de ander ligt. JIJ bent het slachtoffer en die ander heeft je door zijn/haar gedrag toch echt aangezet om vreemd te gaan, te stelen of wat dan ook. 

Of het ego houdt je op een andere manier klein. Het ego dat je kan vertellen dat jij alles wel al weet en elk goedbedoeld advies of hulp in de wind slaan om met oogkleppen op in (dezelfde) valkuilen te stappen om erna verwonderd om je heen te kijken hoe het nu toch mogelijk is dat je dat (weer) is gebeurd, waarna boosheid en frustratie weer aangesneld komen en de zwaarden alweer worden geslepen om figuurlijk het gevecht weer aan te gaan. Zichzelf afvragend waarom zaken toch niet lukken en de oorzaak wederom bij de ander leggen. Zichzelf de groei ontnemend door enkel te projecteren in plaats van te reflecteren.

REPLACING: “why Is this happening to me?”

WITH: “What is this trying to teach me?” Is a game changer.

Maar ik heb niemand iets aangedaan!

Toch kun je ook geheel onschuldig of onterecht door iemand iets ergs aangedaan worden of keer op keer in dezelfde vervelende situaties belanden, de zogenaamde levenslessen. Sommige mensen kampen hun hele leven met bepaalde thema’s.

Om maar een voorbeeld te geven; Er zijn mensen die altijd maar weer over hun grenzen heen laten gaan, dit kan één van de levenslessen zijn: Leren vooral goed voor jezelf te zorgen, je grenzen te stellen met respect naar je omgeving. Als je dit maar niet goed voor elkaar krijgt, blijft dit probleem zich voordoen net zolang totdat je je ervan bewust wordt en bereid bent eraan te willen, kunnen en mogen werken. 

Zo kunnen een aantal primaire levenslessen zijn:

  • Acceptatie: Eigenwaarde en acceptatie van jezelf.
  • Zijn: Leren leven in het NU, zonder steeds maar iets te moeten zoeken.
  • Communicatie: Leren je te uiten vanuit je hart.
  • Grenzen stellen: Je individualiteit tot uiting brengen via het respectvol aangeven van grenzen.
  • Liefde: Leren liefde te geven en te ontvangen.
  • Waarheid: Verantwoordelijkheid durven nemen voor je daden en niet weglopen voor de waarheid.
  • Vertrouwen: Vertrouwen in jezelf en je eigen krachten.
  • Waarde: Jezelf waardevol en goed genoeg vinden. 
  • etc.

Vaak zie je dat iemand te kampen heeft met een of meerdere levenslessen. Ook kan een levensles door je leven heen veranderen. Zo ben je eerst bezig met het stellen van grenzen en als je deze onder de knie lijkt te hebben ontdek je dat je moeite hebt met liefde. Door naar je leven te kijken kun je zien hoe het gesteld is met je levensles. Zijn er veel ups, dan doe je het goed. Zijn er veel downs, dan zit daar een les om het anders te doen. Soms heeft een les ook jaren en meerdere voorvallen nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen omdat het net als een ui is die je elke keer een diepere laag leert met ander inzicht en groei.

 

En nu?

Elke situatie, wel of niet bepaald door Karma geeft je de mogelijkheid je te ontwikkelen. Bij elke moeilijke of bijzondere ervaring mag je jezelf steeds weer de vraag stellen: “ Wat heeft deze ervaring mij te leren?” i.p.v. je er alleen maar tegen te verzetten. 

Juist in moeilijke situaties gaat het erom om zelf verantwoording te nemen voor jouw aandeel en niet enkel te wijzen naar een ander. Het gaat er dus om dat je niet zegt, “ ja maar ik deed dit omdat jij dat deed”.  Of “Als jij…., dan had ik…..”. Je bent zelf verantwoordelijk voor je keuzes en dus ook voor de consequenties. Je bent zelf verantwoordelijk wat je van een situatie (en bij mijn cliënten meestal de relatie) ervan maakt en hoe je je ervoor inzet. Als je een plant geen water meer geeft of vertrapt, gaat die kapot, datzelfde geldt ook voor bv.relaties. Hoe beroerd je het ook in het verleden hebt gedaan, elke moeilijke situatie geeft je telkens opnieuw de kans om te leren en te groeien als mens. Je mag zeg maar de klas steeds weer opnieuw doen totdat je het hebt geleerd, zonder van school te worden gestuurd. Belangrijk is vooral wat JIJ van een situatie kan leren.

Je zult dan ervaren dat in bijna alles prachtige leermomenten schuilgaan. Geen licht zonder donker te ervaren.

 

Ja maar mij is onrecht aangedaan.

Stel je wordt van een zwaar feit vals beschuldigd, de ergste nachtmerrie die je maar kan overkomen. Zeker als het uitdraait op een welles/nietes spelletje, waarbij je onschuld of gelijk maar moeilijk te bewijzen valt. Mensen beschuldigen anderen nog wel eens van iets onterecht om zelf maar iets te verdoezelen of om aandacht of sympathie te krijgen of uit wraak. Ook hier gaat het als slachtoffer erom hoe ga je ermee om. Ga je in de slachtofferrol of kun je je belager bv. vergeven, wetende dat zijn of haar slechte daad vanzelf als een boemerang terug komt in een les. Hoe je ermee omgaat bepaalt je groei.

 

Vergeven? Ben je gek geworden?

Het leven zit vol pijnlijke momenten, teleurstellingen. Een ouder die je te weinig aandacht heeft gegeven. Sexueel misbruik. Een overval. Diefstal. Een geliefde die is vreemdgegaan of verdwenen net toen je hem/haar het meeste nodig had. Het komt allemaal voor in een mensenleven. Het kan je lang bezighouden, je kunt erop broeden, kniezen, wrok koesteren, zweren dat je nóóit meer…

Of je kunt vergeven en dankbaar zijn. Ja, je leest het goed. Hierin zit je kracht en groei. Jezelf vergeven bv. dat je in een bepaalde situatie terecht bent gekomen en dankbaar zijn voor de (spirituele) persoonlijke groei die de ervaring je heeft gegeven. De ander vergeven ook al was de ervaring enorm pijnlijk of onrechtvaardig. Vergeven is beter, gezonder, vrijer, spiritueler en volwassener. Geeft groei en rust. Maar doe het niet om je beter te voelen dan de ander of uit angst om een ander kwijt te raken, of omdat je nog bozer op jezelf bent dan op de ander. Ook dit is een proces.

 

En wat als je zelf nu fout bent geweest?

Vergeef jezelf ook hierin. Vergeef jezelf dat je een ‘slechte’ keuze hebt gemaakt, maar zorg er wel voor dat je kijkt wat je ervan kunt leren en verander dat gedrag. Bij veel cliënten zie ik dat een verkeerde daad aan ze blijft knagen en ze daardoor niet verder kunnen. Het gaf ze in veel gevallen gemoedsrust om het slachtoffer spijt te betuigen. Er met het slachtoffer oprecht over praten werkt helend. En in de meeste gevallen ook voor het slachtoffer. Zolang trots of schaamte je nog in de weg staan deze stap te zetten, weet je dat je ego nog overheerst. Dan heb je nog iets te leren.

 

Dankbaar

Het leven leert je continu, iedere dag nieuwe lessen en ervaringen. Misschien staan de omstandigheden je niet altijd aan, maar zij zullen je wel leiden naar een stukje groei en inzicht. Ik persoonlijk dank dan ook alle mensen die mij hebben laten groeien, hoe pijnlijk of hard de lessen soms ook waren. Niet dat ik bepaald gedrag goed praat of goed keur. Uit eigen ervaring weet ik dat begrip hebben waardoor dingen gebeuren en vergeving geven rust geeft en groei. Dat je leven daardoor meer in een positieve stroom komt.

Loop jij nu ook telkens tegen dezelfde situaties aan en wil je dit doorbreken? Neem dan contact met mij op en samen zullen we helder krijgen waar jouw groei en inzicht nog ligt in die situatie zodat jij uit die cirkel kunt stappen.

In my live I’ve lived, I’ve loved, I’ve lost, I’ve missed, I’ve hurt, I’ve trusted , I’ve made mistakes, but most of all, I’ve learned.

Liefs Daniëlle

Schrijf je nu in voor de 1 op 1 coaching naar jouw mooiste leven

Bijna ingeschreven. Vul hier je naam en email in en krijg toegang tot de 1 op 1 coaching

Je hebt je succesvol ingeschreven!

Schrijf je nu in voor de kickass workshop

Vul alvast onderstaande gegevens in en ontvang het definitieve inschrijfformulier per e-mail.

Je hebt je succesvol aangemeld!

Inschrijving groepstraining Imagine Your Life

Nog een paar stappen en je hebt je aangemeld voor deze gave groepstraining!

Je hebt je succesvol aangemeld!

Je hebt je succesvol ingeschreven. Check je mail! Ps wil je zeker weten dat je geen mail mist, voeg mij toe aan je adresboek.