Een leerling vroeg Mula hoe deze zich kon bevrijden van de terugkerende negatieve gedachten in zijn hoofd. Mula stond op, rende naar de ingang van de tempel en pakte daar 1 van de pilaren vast en vervolgens riep hij: “Red mij van deze pilaar, red mij!”

De leerling keek ontzet en zei tegen Mula: “De pilaar heeft jou niet vast, maar jij de pilaar! Jij houdt de pilaar zelf vast, je kunt hem toch gewoon loslaten!”. “Juist” zei Mula, “nu weet je alles wat je weten moet”.  – Mula Nasruddin

 “Laat het los!” We hebben het allemaal wel eens gehoord. Loslaten klinkt gemakkelijk, maar in de praktijk blijkt het toch vaak lastig. In de komende twee blogs deel ik graag mijn inzichten om jou te helpen om te leren loslaten.

Een mens moet heel wat loslaten in zijn leven. Denk maar eens aan verhuizen na jaren in hetzelfde huis gewoond te hebben. Tijdens het verhuizen gaan alle spullen door je handen inclusief de herinneringen die deze meebrengen. Kun je ze wegdoen of houd je er toch nog even aan vast?

Wie heeft hier nou geen moeite mee gehad? Iedereen heeft wel eens ‘verplicht’ dingen los moeten laten. Of het nu een (ex-)geliefde is die je moet loslaten, een overleden dierbare of moet loslaten bij het verliezen van een baan. Op een bepaald moment kan je niet anders dan je los te koppelen van de dingen, personen of situaties die onomkeerbaar zijn. Door te leren loslaten zul je je ook emotioneel ontwikkelen en laat het jou zien wat je diep van binnen werkelijk wilt.

 

Loslaten is een rouwproces 

Wat als je nu een heel rationeel persoon bent en alles altijd probeert te begrijpen, te analyseren of in te vullen. Je zou er bijna obsessief van worden! Soms zijn dingen niet helemaal te begrijpen en is er geen verklaring voor. Loslaten is niets anders dan de situatie of persoon accepteren zoals die is. Loslaten kun je vergelijken met een rouwproces. 

Stel je hebt net je partner verloren, wegens overlijden, scheiding of een andere reden. Als je middenin je verdriet zit kun je wel proberen om los te laten, maar ik durf te wedden dat dat niet lukt. Je probeert dingen te begrijpen en de grote vraag “Waarom?!” blijft maar door je hoofd heen spoken. Loslaten lukt steeds een stukje beter als het (rouw)proces vordert. Want, als je uit alle macht probeert los te laten houd je er juist meer aan vast. Vervolgens word je boos op jezelf dat het niet lukt. Frustratie ten top.

 

Vertrouwen en accepteren

Leren loslaten lukt beter als je leert te accepteren dat een situatie is (gegaan) zoals die is. Of dat het niet aan jou is om een persoon te veranderen, maar aan de ander zelf. Loslaten is een proces dat je doormaakt. Personen om je heen zullen je overstelpen met goedbedoelde adviezen als “laat het los” of “leg het naast je neer”, maar jouw hart heeft eerst tijd nodig om te helen. Het is heel lastig om los te laten als de chaos in jezelf nog compleet . 

 

Makkelijker gezegd dan gedaan 

Het lijkt wel alsof je gedachten (oftewel je ego) de hoofdrol spelen in een film zoals Groundhog Day: keer op keer speelt hetzelfde stukje of een vraag zich opnieuw af in je hoofd. Deze herhalende gedachten beperken vaak jouw levensgeluk. En zeker als het gaat over gedachten als; onrechtvaardigheid, schuldgevoel, gevoelens van schaamte, wrok of jaloezie. Je gedachten nemen je mee in een rollercoaster van “als-dan-gedachten”. Je brein blijft rondcirkelen omdat het een oplossing wil bedenken. Oplossingen bedenken is natuurlijk niet verkeerd, maar wanneer het piekeren te lang duurt kun je totaal geblokkeerd raken. Je verlamt als het ware en je gaat voor je gevoel niet meer voor,- of achteruit. Gek genoeg hoop je dat de oplossing van je probleem wel komt als je er nog wat langer over nadenkt. In werkelijkheid is het tegenovergestelde waar.

 

Loslaten is een keuze

Leren loslaten is stoppen met verbeten vasthouden aan iets en bewust worden waarom je er nog aan vasthoud. Vraag jezelf dus af: ben ik bereid om dit los te laten? Zo ja, wanneer dan? En zo nee, wat levert het je op om eraan vast te houden? Is het je behoefte aan veiligheid, zekerheid, goedkeuring, controle? Heb je nog niet goed afscheid kunnen nemen of is je toekomst nog onduidelijk en vind je dat eng of nog te spannend? Wil je bijvoorbeeld gaan scheiden en heb je nog geen zicht in hoe je alles zelf (financieel) moet gaan regelen? Je houdt dan vast vanwege je ‘secundaire ziektewinst’, want door aan de oude pijn vast te houden houd je ook vast aan de goede herinneringen. Vraag je dus af of vasthouden nog zin heeft.

 

Loslaten van emoties of gedachten

Er kunnen veel verschillende redenen zijn om vast te willen houden aan oude pijn. Meestal is er iets gebeurd dat je te plotseling overkwam. Je moest onverwacht afscheid nemen van iets dat je dierbaar was: een geliefde, je werk, je vertrouwde omgeving, je gezondheid of financiële zekerheid. Op zo’n moment kunnen er allerlei gevoelens spelen. Bijvoorbeeld:

  • Het kan zijn dat je nog boos bent omdat er onrechtvaardigheid in het spel was;
  • Wellicht is er nog een schuldgevoel, omdat je iets niet hebt gedaan wat je nog moest doen;
  • Of er is nog een vorm van wanhoop in je leven, omdat je iedere vorm van zekerheid bent kwijtgeraakt.

Accepteren

Accepteren dat dingen zijn zoals ze zijn, ook al had jij anders gehoopt of gedacht. Je ziet onder ogen dat er iets verloren is gegaan: tijd, hoop, illusies, investeringen. En hoe meer je ergens in hebt geïnvesteerd, hoe moeilijker het is om los te laten. Je kunt pas iets accepteren als je er voldoende om gerouwd hebt, om datgene wat verloren is gegaan. Loslaten is niet hetzelfde als iets onverschillig in een hoek gooien. Je stopt met vechten en vluchten, maar leert te vertrouwen op een dieper niveau van het leven. Je leert dat je je daar niet teveel mee hoeft te bemoeien, maar dat je ziet dat er op bepaalde cruciale momenten in je leven er altijd wel een soort hulp was. Dat je het niet alleen hoeft te doen. 

 

Afscheid nemen

Als je iets wilt loslaten moet je het nog een keer kort vasthouden om er nog eens goed naar te kijken. Onder ogen zien wat het je allemaal gebracht heeft. Dankjewel zeggen, een praktisch gebaar of symbool of ritueel kan hierbij helpen. Leren loslaten doe je stap voor stap. Af en toe een beetje want loslaten kost tijd. Als je ergens heel erg aan gehecht was betekent dat dus draadje voor draadje ‘losknippen’. Het loslaten gaat in etappes. 

Het leven is loslaten

We ademen in en we ademen uit. We nemen voedsel tot ons en raken het uiteindelijk weer kwijt. Loslaten geeft dus ruimte voor iets nieuws. Als je geen spullen loslaat, stroomt je huis vol. Als je geen verwachtingen loslaat, raak je verbitterd. Als je geen wrok loslaat, kun je niet meer liefhebben. Als je niet loslaat zal de boel stagneren. Leren leven is leren loslaten. 

Tips om te leren loslaten:

  1. Schrijft het van je af
  2. Vraag hulp en steun bij je (vertrouwde) omgeving
  3. Gun jezelf de tijd
  4. Zoek leuke en plezierige afleiding 

Hulp vragen

Durf hulp te vragen aan de mensen om je heen. Dan zul je ervaren dat er altijd wel hulp is, maar je moet het eerst zelf bij hen aangeven. Het kan ook helpen om het van je af te schrijven of leuke en plezierige afleiding te zoeken. Daarnaast is het belangrijk om jezelf de tijd te gunnen. In mijn volgende blog zal ik een aantal oefeningen beschrijven die je zelf kunt proberen om het loslaten makkelijker te maken. Kijk om je heen wat er wel is, durf hulp te vragen!

 

Vragen?

Heb je vragen over het proces om te leren loslaten? Of een andere vraag over een van mijn diensten? Neem contact met mij op, ik help je graag verder.

Schrijf je nu in voor de 1 op 1 coaching naar jouw mooiste leven

Bijna ingeschreven. Vul hier je naam en email in en krijg toegang tot de 1 op 1 coaching

Je hebt je succesvol ingeschreven!

Schrijf je nu in voor de kickass workshop

Vul alvast onderstaande gegevens in en ontvang het definitieve inschrijfformulier per e-mail.

Je hebt je succesvol aangemeld!

Inschrijving groepstraining Imagine Your Life

Nog een paar stappen en je hebt je aangemeld voor deze gave groepstraining!

Je hebt je succesvol aangemeld!

Je hebt je succesvol ingeschreven. Check je mail! Ps wil je zeker weten dat je geen mail mist, voeg mij toe aan je adresboek.