Jij hebt het, ik heb het, ieder mens op deze aardbol heeft het: een ego. Bij de een is het dominant aanwezig en de ander laat zich meer leiden door wat goed voelt, zijn/haar hart, onderbuik: de intuïtie. Het ego is dat irritante stemmetje in je hoofd dat altijd zijn zin wilt krijgen, de hele dag tegen je kwettert om te zoeken naar goedkeuring, naar bevestiging en er steeds meer van wilt. Dat stemmetje dat altijd maar weer als een vastgelopen langspeelplaat op de repeat knop staat. 

We worden allemaal ego-loos geboren maar tijdens je groei en opvoeding wordt het ego vakkundig in elkaar gedraaid. Het wordt gevoed doordat we voorgekauwde dingen leren, zoals wat goed en fout is. We nemen dit klakkeloos aan van onze ouders en omgeving, inclusief bijbehorende emoties. Je ego staat altijd in de startblokken, klaar om je weer te laten twijfelen of klein te houden. Het stuurt je gedachten van hot naar her totdat je er letterlijk gek van wordt en je totaal jezelf kwijt bent, ontredderd thuis op de bank zit en je afvraagt: wie ben ik en wat wil ik eigenlijk?

Wat is je ego?

Ego staat voor het geheel aan overtuigingen en conditioneringen geboren uit angst en gericht op veiligheid, zekerheid en genot. Het is als de draak in een sprookje of de slechterik in een thriller. We horen wel eens dat we ego-loos moeten leren leven, dat is haast onmogelijk. Wil je namelijk ego-loos door het leven gaan, dan zul je eigenlijk een stukje van jezelf moeten ‘vermoorden’. En jezelf te lijf gaan met een mes om iets weg te snijden wat je niet bevalt, werkt niet zo geweldig. Geweld is zoals altijd, niet de oplossing. Ons ego hebben we ook nodig.

Het ego is je gekke, feilbare, onhandige persoonlijkheid die het vaak bij het verkeerde eind heeft door uit angst ontstane conditioneringen en overtuigingen. Zonder je ego had je niet normaal kunnen opgroeien en zou je nu niet in de wereld kunnen functioneren als je in een onveilige situatie terecht komt. Je ego hoort bij jou en zal er altijd zijn, maar je kunt het wel van zijn directeursstoel halen. Er is namelijk meer ‘ik’ dan alleen je ego. Dat kun je weten omdat je zelf de malle fratsen van je persoonlijkheid/ego kunt gadeslaan die ontstaan doordat het je alweer probeert wijs te maken dat er gevaar dreigt of uit angst voor het ‘onbekende’. 

Het ego kun je zien als een constructie, een verzameling ideeën over jezelf dat steeds meer ingeslepen raakt. Het ego maakt dat je je kunt verhouden. Je moet een ego hebben maar je moet het ook uit kunnen zetten. Het ego aan en uit kunnen zetten betekent dat je vanuit een ander perspectief kunt waarnemen en dat je iets nieuws over je zelf kunt leren.

Een groot of klein ego

Een en dezelfde persoon kan zowel een groot als klein ego hebben. Het ene ego kan kijken naar het andere ego. Als we gemengde gevoelens ergens over hebben dan kijken we vanuit onze verschillende ego’s. En de ene keer kun je in een situatie reageren vanuit je te grote ego en de andere keer vanuit je te kleine. In de meest ideale situatie is je ego noch te groot, noch te klein.

Als je in je hoofd zit laat je je ego dus op de directiestoel zitten en de koers van je leven bepalen. Problemen ontstaan, stapelen zich op en je kunt er maar geen oplossingen voor bedenken. Als je ego grootste vormen aanneemt en steeds meer op het podium zijn plek in de spotlights inneemt, ga je denken dat de hele wereld om jou draait, dat jij de beste bent. Arrogantie steekt de kop op en je kunt je er zelfs narcistisch door gaan gedragen en anderen er behoorlijk onrecht of verdriet mee aandoen. Mensen gaan je waarschijnlijk een stuk minder aardig vinden, maar volgens je ego zal dat vast aan de anderen liggen en dat zal je ego je dan ook vakkundig uitleggen. Geen zelfreflectie mogelijk. 

Ik onzeker? Hoe kom je daarbij!! Nou zeg, hoe durft ie!” Zeker weten dat je ego gekwetst is. Wanneer je ego vindt dat iemand je heeft beledigd springt het gelijk op en laat je even haarfijn weten dat die persoon ongelijk heeft. Het past namelijk niet bij het beeld dat je van jezelf hebt. Zou je geen ego hebben, dan zou je de ‘belediging’ opvatten als een reeks woorden die worden uitgesproken door een persoon. Een persoon waarvoor je liefde en compassie voelt, waarmee je je verbonden voelt ongeacht wat hij of zij zegt of doet. Je hecht er geen waardeoordeel aan. In essentie kan niemand je kleineren of kwetsen, alleen je ego, meer niet.

Een te groot ego betekent dat je denkt alles aan te kunnen terwijl dit in de praktijk tegenvalt. Een schuldgevoel komt vaak voort uit een te groot ego. Hoe groter je ego, hoe meer je jezelf naar beneden haalt, je zelfvertrouwen steeds verder en verder afbrokkelt en je ego dit gaat compenseren door nog harder zichzelf te laten gelden. Je maakt keuzes die je van de wal naar het schip brengen en je steeds verder bij je gevoel laten verwijderen en dus weg van je geluk. Het haalt je als persoon naar beneden en houdt je klein. Je ego leeft vanuit angst, een gebrek aan liefde, aan liefde voor jezelf. Een groot ego betekent een grote ambitie. Soms is minder zelfoverschatting aan te bevelen maar soms ook niet. 

Bij een ‘te klein ego’ maak je je potentie niet waar. Je kunt ook lijden onder een klein ego. Als je steeds zegt: ‘dat kan ik niet’ of ‘dat is niet voor mij’ dan kun je daaronder lijden doordat je jezelf keer op keer te kort doet en geluk ontzegt.

Loslaten van je ego

Het is beter om te leven vanuit je hart, je onderbuikgevoel, je intuïtie. Dat geeft rust, vervulling, en maakt je ook gelukkig. Het laat je leven veel meer in een stroom van positiviteit komen. Het laat je groeien als persoon op alle vlakken in je leven. Het laat je keuzes maken die jou als mens gelukkig maken en die bij je passen. Dat klinkt fantastisch, maar hoe laat ik dat ego dan los?

Het ego vertelt je dat je gelukkig wilt zijn, maar wanneer het daar is, is het er ook weer als de kippen bij om dat fijne gevoel de kop in te drukken. Telkens weer met gegronde redenen en allerlei angsten zodat je het weer verliest van je gevoel. Het temmen van je ego is een levenslang proces. De ene keer lukt dat, de andere keer niet of minder. Hoe laat je je ego los? Probeer eens al die hersenspinsels gewoon te laten zijn voor wat ze zijn. Neem je gedachten eens waar zonder er telkens iets mee te willen/moeten doen. Bekijk ze eens vanuit de berm alsof het langsrijdende auto’s zijn, zonder dat je achter elke auto aan rent. Ga er ook niet tegenin, maar neem ze waar en adem erdoorheen. 

Boeddha had net als Gandhi een groot ego maar het was transparant. Een transparant ego betekent dat je jezelf kunt doorzien en dat je voor anderen te doorzien bent. Je hebt geen geheimen. Het zou geweldig zijn om je ego te managen zodat je voor iets meer dan alleen jezelf, iets betekent. Het houdt in dat je je ego doorziet en er boven kunt staan. Je weet wanneer je ego groot is en waar het klein is. Je kunt ook boven de ego-pijn staan. Je ervaart wel pijn maar je laat je er niet door meeslepen, je identificeert je er niet mee. Inzicht in je ego betekent zelfkennis en “verlichting”.

Mediteren

Mediteren is een geweldige manier om inzicht te krijgen in jouw ego. Het helpt je te leren je gedachten waar te nemen zonder er iets mee te “moeten”. Het maakt je ego kleiner en nog belangrijker: je leert je ego te herkennen. Dat is de eerste stap. Door in te zien dat jij en je gedachten niet één zijn, dat er een soort grotere persoonlijkheid is waarbinnen zich een kleinere, meer oppervlakkige persoonlijkheid bevindt. Hierdoor kun je je ego stap voor stap kleiner maken.

Leven met een klein/transparant ego en leven vanuit je gevoel is enorm fijn, voor jezelf en voor de mensen om je heen. Je blijft dicht bij jezelf en je ervaart minder problemen waardoor je leven makkelijker wordt. Je leeft dichter bij de realiteit en je authentieke zelf waardoor je ook meer geluk ervaart, dankbaarheid en flow. Je gaat meer positiviteit ervaren waardoor je ook meer positiviteit aantrekt. Angst is een slechte raadgever en leidt tot veel verdriet, pijn en leegte. Leer te leven vanuit je hart, je intuïtie waar geen plek is voor angst, maar alleen liefde. Leer erop te vertrouwen dat je intuïtie het altijd juist heeft en daarom een perfecte raadgever is. Laat je daarom door je intuïtie leiden in je leven. En, laat je ego alleen het roer overnemen als er echt (fysiek) gevaar dreigt.

 

Vragen?

Het volgen van je intuïtie is makkelijker gezegd dan gedaan. Heb je vragen of hulp nodig bij het echt voelen van je emoties? Neem gerust contact met me op, ik help je graag verder.

Schrijf je nu in voor de 1 op 1 coaching naar jouw mooiste leven

Bijna ingeschreven. Vul hier je naam en email in en krijg toegang tot de 1 op 1 coaching

Je hebt je succesvol ingeschreven!

Schrijf je nu in voor de kickass workshop

Vul alvast onderstaande gegevens in en ontvang het definitieve inschrijfformulier per e-mail.

Je hebt je succesvol aangemeld!

Inschrijving groepstraining Imagine Your Life

Nog een paar stappen en je hebt je aangemeld voor deze gave groepstraining!

Je hebt je succesvol aangemeld!

Je hebt je succesvol ingeschreven. Check je mail! Ps wil je zeker weten dat je geen mail mist, voeg mij toe aan je adresboek.