Enige tijd geleden werd ik door Grazia benaderd om te praten over de Marie Kondo methode en vriendschappen. Lees hier het interview. Tijd dus om er zelf ook eens een blog aan te wijden!

We zijn allemaal druk, dus vrije tijd is kostbaar. Hoe brengen we die door? En vooral ook: met wie? Word jij blij van je vriendschappen? Heb je er wel eens bij stilgestaan dat het principe van de Marie Kondo methode ook toepasbaar is op je relaties of je gezondheid? Sterker nog, bij het kritisch onder de loep nemen van je sociale leven – zowel online als offline –  is het een hulpmiddel.

Does it spark joy? Word jij blij van je vriendschappen?

Het principe is simpel. Je stelt jezelf de vraag bij een voorwerp: “Does it spark Joy? / word ik er blij van?” Is je antwoord “nee” en word je niet blij van je vriendschappen? Dan gooi of geef je het weg. Het resultaat is een opgeruimd huis. En opgeruimd geeft vaak rust in je hoofd. Nu hoeft het bij vriendschappen niet zo bruut te gaan als bij voorwerpen. Je hoeft je vrienden niet zo resoluut aan de kant te zetten maar het is goed om ze eens kritisch onder de loep te nemen.

Grote kans namelijk dat jij mensen in je omgeving hebt waar je in het verleden een hechte vriendschap mee had, maar als je er eerlijk naar kijkt, je er nu niet zo’n goede klik meer mee hebt, of dat hij/zij toch echt het slechtste in je naar boven heeft gehaald. Vriendschappen zijn niet monogaam dus een break-up is niet echt noodzakelijk. Voordat je er erg in hebt heb je inmiddels een heleboel mensen om je heen verzameld die je eigenlijk niet echt meer iets te bieden hebben, maar waarvan je het nog lastig vindt, om welke reden dan ook, afscheid van te nemen.

Wat zijn je verwachtingen?

Denk eens goed na over wat jij nu eigenlijk verwacht van vriendschappen. Een stap- of sport maatje? Een koffiedate? Of een lang-leve-de-lol vriendschap? Een luisterend oor? Of misschien verwacht je dat een goede vriendschap al deze aspecten in zich heeft maar de realiteit is vaak anders. Redenen hiervoor kunnen emotionele afhankelijk zijn bijvoorbeeld waardoor de slechte kant in jou naar boven gehaald wordt doordat je vriend(in) jou bewust of onbewust manipuleert.

Toxische vriendschappen

Vriendschappen die een negatieve invloed hebben op jouw (mentale) gezondheid en misschien ook wel op je gehele leven zijn toxische vriendschappen die je beter kwijt dan rijk kunt zijn. Want jij bent zoveel meer waard dan dat! Kies voor vriendschappen die je laten bloeien en groeien en waardoor je gaat stralen. Maar dan moet je wel voelen dat je dat waard bent en er zelf ook wat voor doen.

5 tekenen van een toxische vriendschap

1. Ego strelende vriendschap

Kijk en denk je continu zelf negatief naar jezelf en je leven, dan is de kans groot dat je mensen aantrekt of toelaat die jouw overtuigingen bevestigen en je ego strelen. Begin daarom met de beslissing bij jezelf om positiever over jezelf te denken. Als je dat lukt, zal er ruimte ontstaan voor nieuwe, positieve mensen in je leven die je supporteren en versterken. Dan zullen de toxische relaties niet meer bij je passen. Ze zullen je veranderd vinden en vanzelf afscheid van je gaan nemen.

2. Je vriendschap zet aan tot het maken van verkeerde beslissingen

“Ah, drink toch nog dat ene wijntje, je kunt erna echt nog wel rijden. Stoppen met roken doe je maar een andere keer, kom, doe ff gezellig!. Ah joh, volgende maand heb je weer salaris, die hakken staan je echt GE-WEL-DIG!! Daar heb je toch een creditcard voor??!!: Probeert je vriend(in) je vaak over te halen om iets te doen wat niet goed voor je is? Een echte vriend(in) zal je nooit overhalen om iets te doen wat eigenlijk niet goed voor je is. Bedenk waarom hij/zij jou in deze situaties stuurt? Wil hij/zij een partner in crime om zo zelf een beter gevoel te krijgen?

3. Is je vriendschap betrouwbaar?

Je verheugt je al tijden op dat avondje met je vriend(in) en op het moment supreme wordt alsnog gecancelled of erger nog, de afspraak vergeten! Alweer. En met een of ander vaag excuus. Leve social media om even later te zien dat de ander zich prima vermaakt op een ander etentje. Tijd is kostbaar, ook voor jou en daar mag de ander best respect voor hebben. Op goede vrienden kun je bouwen.

4. Houd je goed nieuws voor jezelf?

Je bent dolbij met die ene promotie, een nieuw huis of ander goed nieuws, maar ja, eigenlijk durf je dat niet te delen met die betreffende vriend(in). Of je hebt eigenlijk gevoelens voor iemand maar je vriend(in) doet er alles aan om ervoor te zorgen dat jij dat niet uitspreekt of geen stappen onderneemt en laat geen enkele gelegenheid onbenut om jou ervan te overtuigen dat dat niets (meer) kan worden met die persoon. Speelt jaloezie, of competitie een rol? Bang om jouw successen te delen? Gunt de ander je je echte geluk niet? Sta er eens bij stil, want in een goede vriendschap deel en vier je elkaars successen en geluk!

5. Je wordt meegetrokken in een wereld van leugens.

Je vriend(in) neemt het niet zo nauw met eerlijkheid en voor je het weet ben je in een web van leugens verstrikt en sta je glashard mee te liegen. Oeps, euh, tsja, voor de korte termijn is dat misschien handig, maar de waarheid komt hoe dan ook een keer uit. En realiseer je, als hij/zij niet zo eerlijk is naar anderen, zou die persoon dat dan naar jou zijn?

Volg je onderbuikgevoel en doe waar jij je goed bij voelt!

Heb je al twijfels over vriendschappen? Luister naar het bekende onderbuik gevoel. Vind je het lastig om al direct afscheid te nemen? Neem dan eerst eens meer afstand van die persoon of spreek alleen nog maar in een groep af. Doe waar JIJ je goed bij voelt!. Onthoud dat het gaat om jouw behoeftes: voel jij dat het tijd is om die vriendschap te laten gaan, dan is dat goed.

En net als met opruimen van je huis met de Marie Kondo-methode gaat het er ook in vriendschappen om waar jij je comfortabel bij voelt. Sommige mensen houden gewoon van rommel.

Volgens Marie Kondo herself: “Er is niets mis met een rommelig huis als dat is wat je wilt. Toch zou ik wel aanraden om voor al je spullen een vaste plek te creëren en om overzicht te behouden in het aantal spullen dat je hebt. Zo blijf je je ervan bewust en dát is het belangrijkste.” En zo is het ook voor je vriendschappen.

Wie is goed voor jou?

Welke vriendschappen “sparken Joy”? Deze vriendschappen zijn het waard om te behouden. Voor de rest geldt; halen ze bij jou een negatieve kant naar boven? Zet er dan een punt achter of neem afstand. Want hoe meer tijd je met die persoon of personen doorbrengt, hoe lastiger het wordt om de beste versie van jezelf te zijn! Kun je hulp gebruiken om inzicht te krijgen in je vriendschappen of in jezelf? Neem dan contact met mij op.

Liefs Daniëlle

Schrijf je nu in voor de 1 op 1 coaching naar jouw mooiste leven

Bijna ingeschreven. Vul hier je naam en email in en krijg toegang tot de 1 op 1 coaching

Je hebt je succesvol ingeschreven!

Schrijf je nu in voor de kickass workshop

Vul alvast onderstaande gegevens in en ontvang het definitieve inschrijfformulier per e-mail.

Je hebt je succesvol aangemeld!

Inschrijving groepstraining Imagine Your Life

Nog een paar stappen en je hebt je aangemeld voor deze gave groepstraining!

Je hebt je succesvol aangemeld!

Je hebt je succesvol ingeschreven. Check je mail! Ps wil je zeker weten dat je geen mail mist, voeg mij toe aan je adresboek.